fredag 17 september 2010

Mushy Moussaka

F sa vid ett tillfälle att hon gillar moussaka, varpå jag genast smidde planer att laga det på hennes födelsedag. Sagt och gjort. Här kommer receptet. Det är en aning försvenskat. Hittade ett mer hardcore-grekiskt recept där man använde grekisk yoghurt istället för bechamelsås, uteslöt potatisen och lade till en aubergine istället, och smulade feta på toppen istället för vanlig gratängost. Och det lät ju också himla gott, så prova det om ni vill.

Moussaka för fyra mycket hungriga person / åtta stycken Fannysar / tre normalhungriga personer och två och en halv Fanny.

Lammfärssås
500 gram lammfärs
1 burk krossade tomater
En skvätt worcestershiresås
1 stor gul lök
Eventuellt lite tomatpuré för tjockare konsistens

Byggstenar
6 st potatisar
1,5 -2 st auberginer
3 tomater

En stor bechamelsås
Och det gör man bäst på känsla. Men du använder smör, röd mjölk och reder med mjöl till önskad konsistens. Jag brukar också ha i ordentligt med ost i såsen, kanske 150-200 gram till en stor sås.

150-200 gram ost att strö på toppen.

Stek löken, när den svettats och fått lite färg, tillsätt färsen och de övriga lammfärssås-ingredienserna. Låt reducera tills den är ganska krämig men verkligen inte för torr. Lägg sedan ett lager tunt skivad potatis i botten på en ugnsfast form, sedan ett lager aubergine, sedan ett lager lammfärssås och fortsätt på det sättet. Häll sedan bechamelsåsen överalltihop, och lägg ett lager tomatskivor och sedan ordentligt med ost. In i ugnen i 200 grader i en dryg halvtimme.

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

  1. Fint att du mäter portioner i antal hungriga Fannysar tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Hihi:) Ja, för nån som ibland kan vara så otroligt utsvulten som du så är du inte särskilt stor i maten!;)

    SvaraRadera