måndag 19 juli 2010

The last emperor



Fedor Emelianenko.


Världens bästa tungviktsfighter förlorade sin senaste match, mot BJJ-proffset Fabricio Verdum. Det var Fedors första "riktiga" förlust (han har en tidigare förlust i sitt record men det var så omtvistat att många menar att det inte borde räknas). Fabricio sätter fast Fedor i en triangel i första ronden, och Fedor som aldrig tidigare givit upp blir tvungen att oerhört motvilligt klappa. Han gjorde ett misstag, han dök efter Fabricio och slogs i hans guard.

När jag såg matchen blev jag helt chockad, jag trodde inte att det var sant. Jag har massor av favoritfighters, och det är alltid tråkigt när de förlorar, men det har var annorlunda. Därför att Fedor inte slåss i UFC. Han har tävlat i alla möjliga andra organisationer (till exempel Affliction som inte längre finns kvar som mma-organisation, men däremot som klädmärke och de gör extreeeemely snygga t-shirts. They do!) och just nu i Strikeforce. Han har aldrig signat med UFC eftersom hans management envisas med att få co-promota matcherna och UFC's högsta höns, Dana White, tillåter helt enkelt inte det. I övrigt skulle Fedor ha kunnat få i princip vad han ville... Han ville tävla i sambo, en rysk kampsport som ligger honom varmt om hjärtat, och det skulle han ha fått trots att UFC generellt inte tillåter att man tävlar i något utanför UFC. Allt för att så många ansåg att han var bäst i världen, och en match mellan honom och Brock Lesnar (UFC's nuvarande mästare i tungvikt) skulle ge flera miljoner pay-per-views spekulerades det.

Och är man ett stort fan av Fedor så vill man hemskt gärna att han ska slåss i UFC, för det är den överlägset största mma-organisationen, och har därmed nästan varenda en av de riktigt bra killarna. Utom Fedor. Och nu när magin är bruten, när Fedor förlorat - i en triangel i första ronden no less, säger Dana att han inte längre vill ha honom. Vilket jag förvisso tycker är störtlöjligt - han är ändå Fedor och har massor av fans, och hypen han för med sig skulle vara värd varenda öre för UFC, även nu. Men om det inte blir så, om Fedor aldrig slåss i UFC, kommer han aldrig att riktigt kunna övertyga om att han är bäst. Tyvärr.

Och detta gör mig ledsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar