tisdag 20 juli 2010

Ett grattis till min mor, och en gryta till min bror

Grattis bästa, mest ägande mamma till nya flashiga jobbet.

Idag när jag skulle handla middag efter att ha gymmat och gjort utfall tills båda låren skakade, hittade jag en synnerligen smaskig fläskfilé. Så jag köpte den. Och varje gång jag köper fläskfilé tänker jag på min lillebror. Jag har en underbar lillebror. Han är snäll, musikalisk och fantastiskt metal. Och han älskar kött. När han var liten kallade han fläskfilé för "köttfilé", så i min familj säger man fortfarande så.

Eftersom jag gillar att laga mat och var alldeles för trött för att bry mig om något recept komponerade egenhändigt en smaskig, röd, liten gryta. Med min bror i åtanke. Receptet delar jag med mig av nedan. Men jag ska också passa på att recensera en ny produkt jag inte förut smakat. Nämligen kornris.

Kornris är vanligt korn (sädesslaget alltså, som också kallas brygg) skuret i bitar och ska vara nyttigt. Bland annat ska det sänka kolesterolet, innehålla fibrer och annat bra. Anledningen till att jag valde just kornris när jag browsade butikshyllan var för att koktiden var behagliga 8 minuter. Istället för de 40 minuter mitt råris tar på sig.
Och det var ganska gott.
Schysst tuggmotstånd, och det såg liksom nyttigt ut. Precis som bulgur och couscous (och pasta och ris, för den delen) smakade det inte så jättemycket av sig självt, så man får ha något smaskigt till! Eller också kanske man kan finhacka en rödlök och en tomat och röra ner precis när det kokat färdigt, och låta det stå nån minut? Ska jag prova nästa gång.

Här kommer receptet på grytan för den som är intresserad. Det här räcker till... tja... några stycken. Fyra kanske, om man kommer över en stor fläskfilé.

1 fläskfilé ("ytterfilé" dvs. urbenad kotlettrad, går också utmärkt, räkna ca 200g per person)
1 röd paprika
1 röd lök
1 röd tomat (påpekar att den är röd bara för att det ska se prydligt ut i ledet)
1 röd chilifrukt
5 dl vispgrädde
1-2 dl cashewnötter, saltade och rostade
en skvätt god soja om man vill.

Okej, ta bort hinnor från fläskfilén om du vill, men spar fettet. På kotletten brukar det sitta en tunn hinna på ena sidan, men spar den för fettet sitter ofta utanpå och det vill du ha kvar. Annars blir kotlett så magert och därmed snabbt torrt. Skär sedan köttet i lagom stora bitar och bryn dem i en varm stekpanna så att de får färg. Tillsätt sedan grönsakerna, också skurna i bitar. Det kan vara smart att skära dem i förväg, för fläskfilé genomsteks snabbt och du vill att grönsakerna också ska hinna få lite färg. Peppra om du vill - men salta inte. När det blivit snygg färg på käket, häll på grädden. Om du vill ha en magrare gryta kan du använda matlagningsgrädde eller också bara lite mindre vispgrädde och dryga ut med vatten. Det är bättre att använda vatten än t ex mjölk, hur ologiskt det än låter. Det blir både magrare och godare, mjölk och grädde kan bli simmigt och konstigt om man blandar det.

Låt det koka upp ordentligt och tjockna lite grann, så blir köttet garanterat färdigt men också saftigt. När det är nästan klart, häll i nötterna. Och om du vill, lite soja så får såsen lite färg och extra sälta. Men smaka av först, färdigsaltade cashews kan verkligen vara olika mycket saltade, och allt blir ju förstört om det blir för mycket.

Sen kan man då med fördel servera detta till kornris, så får man i sig nåt nyttigt också tillsammans med grädden.

Bon apetit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar